Stručnjaci PSSK: Afrička kuga zaobišla već deo Šumadije, dovoljno zelene hrane za životinje

Foto: Pixabay

U Šumadiji ovogodišnje proizvodno leto veoma je specifično kada su prinosi ratarskih kultura u pitanju. Proizvodnja pšenice je podbacila, tokom maja i juna, u periodu intenzivnog porasta, precvetavanja i nalivanja zrna bilo je obilnih padavina, a sve je to uticalo na pojavu bolesti poput žutila lista i fuzarijuma što je dovelo do lošeg kvaliteta roda.

„Kada se radi o jarim usevim kukuruza, suncokreta i soje oni su u ovom trenutku u sasvim dobrom stanju. Imali su padavine i u periodu intenzivnog porasta i u periodu cvetanja i oprašivanja kad je kritičan period za ove kulture tako da očekujemo dobre prinose“, rekle je za RTV Ljiljana Vuksanović, savetnica za ratarstvo u Poljoprivrednoj stručnoj službi Kragujevac.

Ratarska proizvodnja posledično utiče i na stočarsku.Stručnjaci PSSK uveravaju  da  neće doći do nestašice hraniva za domaće životinje. Takođe sprečeno je širenje većih zaraza od afričke kuge kod svinja pa je ovaj region bolje prošao od drugih u Srbiji.

„Zelene hrane ima dosta, kukuruz je u dosta dobrom stanju tako da se nadamo da poljoprivrednci neće kuburiti sa silažom i kukuruzom u zrnu“, ističe Goran Joksić, savetodavac za stočarstvo u PSS Kragujevac.

B. K.