VINOGADARSTVO NA CENI: Izvoz vina za godinu dana povećan 25 odsto

Srbija godišnje proizvodi oko 160.000 tona grožđa, od koga se dobije oko 30 miliona litara vina. Afirmacija srpskog vinarstva traje neprestano u poslednjih petnaestak godina, ali  još je daleko od punog razvoja svojih potencijala, koji se procenjuju na 70 miliona litara godišnje.

Poslednji sajam vina „Vinska vizija otvorenog Balkana“ pokazoi je da ceo region,a  posebno Srbija ima mnogo toga da ponudi. Srbija trenutno raspolaže sa 19.973 hektara pod vinovom lozom, uz rast površina na kojima se gaji ova kultura u poslednjih nekoliko godina.

Prema popisu poljoprivrede, proizvodnjom grožđa u Srbiji se bavi približno 80.000 poljoprivrednih gazdinstava, od čega je 47.120 upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava Ministarstva poljoprivrede, a u 2022. u Srbiji je bilo preko 450 proizvođača registrovanih za proizvodnju vina koja se stavljaju u promet.

Sve to bi trebalo da pomogne da se nastavi dalji rast proizvodnje i izvoza koji je u prošloj godini porastao 25 odsto u odnosu na 2021. Godinu, objavio je „Danas“.

B. K.