SUMP: Mladi bračni par Aleksandar i Marija Žilić iz Martinaca „Najbolje poljoprivredno gazdinstvo“ u Srbiji

Poljopreivredno gazdinstvo Žilić iz Martinaca, u sremskomitrovačkoj opštini, koje čini mladi bračni par Aleksandar i Marija, drži krave muzare i kompletnu proizvodnju mleka koristi za spravljanje sireva.Koliko su u tome uspešni dokaz je prva nagrada i izboru za „Najbolje poljoprivredno gazdinstvo“ u Srbiji za 2022. godinu koje je ove godine organizovalo Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika(SUMP).

Žilići se već šest godina bave mlečnim govedarstvom i proizvodnjom sira. Sve je počelo 2016. kada su krenuli s jednom kravu i snabdevali sopstveno domaćinstvo mlekom, a od viška pravili sir. Danas imaju 14 krava, a njihov sir je postao poznat ne samo u Sremu već i šire.

Marija je poreklom iz kraja u kom se tradicionalno prave dobri sirevi, i imala je određeno predznanje o proizvodnji sira. Vremenom je tehniku spravljanja ovog poroizvoda od mleka usavršila. Reklamom „od usta do usta“ sirevi ove porodice dospeli su na trpeze širom Srema, a i dalje.

„Nagrada koju smo dobili 500.000 hiljada dinara svakako ćenam značiti za ulaganje u mehanizaciju i dalji razvoj gazdinstva“ rekli su Aleksnadar i Marija koji u narednom period planiraju da prošire stočni fond, a samim tim povećaju i proizvodnju sira.

B. K.