Uspeh inovatora Obrenovca: Berač borovnica KOKAN zamenjuje 200 berača, tražen u svetu

Površine pod borovnicom kako u Srbiji tako i u svetu rasta. Uprkos tome sve donedavno nismo imali mašinski berač za borovnice Naša pamet i znanje iz Obrenovca stvorili su berač , a taj projekat podržala je i država kroz podršku za inovativnost. U pitanju je mašina KOKAN koju pravi porodična kompanija za koju je verovatno malo ko zna u Srbiji, ali su zato u Americi, Španiji dosta o čuli o njoj. Ova firma trenutno zapošljava više od 70 radnika i do sada su širom sveta prodali preko sto berača za borovnicu. Trenutno posluju u Švajcarskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Australiji, Čileu i SAD.

Prema rečima Marka Kokanovića ova mašina je konstruisana tako da se vodi računa o tome da se ne ošteti biljka. Tehnologija branja zasniva se na kontrolisanim parametrima vazduha jer se radi o takozvanom tipu vazdušnog branja.

Kao ideja KOKAN je nastao još 2002 godine, do komercijalizacije je došlo 2013 godine.

„Reč je o vazdušnoj pušci koja je kontrolisane brzine i frekvencije i na taj način se dobija mogućnost i da se krošnja trese do mere da otpadne zreo plod, a da zeleni ostane. Kako ne bi dolazilo do oštećenja plodova postavljeni su vazdušni jastuci koji prihvataju plod i transportuju ga bezbedno do gajbica. Zatim je potrebno prebiranje plodova jer deset odsto plodova nije ekstra klasa koju očekuju kupci“, rekao je Kokanović za Agropres.

Mašinu u radu opslužije najviše četiri radnika, a može da zameni 200 berača borovnice.