SVILAJNAC: Poljoprivrednici najviše zaintresovani za subvencije za poljo-mašine i priplodna grla

Najvažnije mere podrške poljoprivrednicima su kupovina kvalitetnih priplodnih grla, ulaganje u poljoprivrednu mehanizaciju, mašine i opremu za navodnjavanje i protivgradnu zaštitu, kao i kreditna podrška u vidu subvencionisanja kamate na kredite, pokazalo je istraživanje među poljoprivrednicima sa teritorije Svilajnac.

Rezultati istraživanja predstavljeni  su na sastanku Udruženja „Mladi poljoprivrednici Srbije“ sa predstavnicima Veća za poljoprivredu opštine Svilajnac, u okviru projekta „Osnaživanje mladih poljoprivrednika za korišćenje lokalnih podsticaja u poljoprivredi“.

Goran Despotović, iz Odeljenja za poljoprivredu istakao je da opština u okviru programa mera poljoprivredne politike i ruralnog razvoja prati i podržava potrebe poljoprivrednika. Naveo da je opština  ušla u veliki projekat navodnjavanja kojim će sistemom navodnjavanja biti pokriveno više od 1.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, gde će se 330 hektara snabdevati podzemnim vodama iz plitkih bušotina, a za 710 hektara voda će se zahvatati direktno iz reke.  

Na satanku  je istaknuto da je obim izdvajanja za poljoprivredu zadovoljavajući u poređenju sa drugim opštinama sa sličnim brojem stanovnika kao i da se planirana sredstva za većinu mera potroše gotovo u potpunosti.

B. K.