Udruženja Žita Srbije: Da bi izvezli pšenicu moramo biti konkurentni sa cenom

Zalihe pšenice u Srbiji  iznose oko 800.000 tona i čine 25 odsto ukupnog roda pšenice. Ako naša pšenica, koja je sada recimo od ukrajinske skuplja za oko 7,5 dinara po kilogramu, ne bude konkurentna po cenama novu žetvu dočekaćemo sa velikim količinama neprodate pšenice, izjavila je za Tanjug Sunčica Savović, direktorka Udruženja Žita Srbije.

Savović je istakla da viškove kojima raspolažemo u ovom momentu nemamo gde da prodamo, imajuću i vidu konkurenciju, što ruske i ukrajinske pšenice ali i iz Bugarske, Rumunije i Mađarske.

„Dve godine zaredom imali smo izuzetno dobar rod pšenice, 2021. godine rod je bio rekordan više od 3,4 miliona tona, a lane 3,2 miliona tona. Iz prethodne godine imali smo zalihe od oko 700.000 tona, godišnje za sve namene na unutrašnjem tržištu potrošimo 1,8 miliona tona pšenice a od jula prošle do februara ove godine smo ukupno izvezli nešto više od 611.000 tona“, rekla je ona dodajući da koliko god se te cene  kod nas  činile niskim, dok ne budemo bili cenovno konkurentni nećemo moći da izvezemo zalihe pšenice.

B. K.