SPOS: Subvencije 800 dinara po košnici obezvređene, neophodno povećanje

Cena teglice meda u prodavnicama  postala je nedostižna za većinu  potrošača s obzirom da kilogram ponegde košta i oko 2.000 dinara. Bez obzira na to pčelari su iz sezone u sezonu sve nezadovoljniji jer su, kako tvrde, od pandemije korona virusa do danas svi inputi u pčelarstvu drastično poskupeli, a  cena meda u veleprodaji pala govoto za pola.

„Takođe, i subvencije po košnici su ostale iste. Pčelari su očajni zbog svega toga, i mnogi su se  odlučili da napuste pčelarenje što će  loše uticati na prinose narednih godina, posebno onih poljoprivrednih kultura koje oprašuju pčele“, rekao je Živadinović.

Istakao je da je pri kraju isplata subvencija za ovu godinu, ali izražava nezadovoljstvo visinom subvencije od 800 dinara po košnici.

„Visina subvencije  prevaziđena zbog drastičnog skoka svih inputa pa će SPOS tražiti da se za narednu godinu najmanje dupliraju, jer godinama nisu podizane, a inflacija ih je bukvalno obezvredila Zamolili smo Ministarstvo poljoprivrededa nas ne zaboravi kada se radi o takozvanom “plavom dizelu”, koji je i nama, kao i ratarima, i neophodan, jer u ovakvim klimatskim uslovima više nema uspešnog pčelarenja bez čestih selidbi košnica”, rekao je Živadinović za Euronews Srbija.

B. K.