Nacionalni dan vune na Zlatiboru: Džemperi iz Sirogojna ponovo osvajaju svet

Na Zlatiboru je održan prvi Nacionalni dan vune u Srbiji  čime je istovremeno obeležen 3. Evropski dan vune. Organizator i pokretač ove ideje je kompanija „Krafting Ko“ uz podršku opštine Čajetina i Privredne komore Srbije.

„Događaj sam po sebi važan je, ne samo sa turističkog već i sa ekološkog, sa stanovišta tekstilne industrije,cirkularne ekonomije kako bi videli na koji način možemo da uspostavimo jedan distrikt za vunu.Ne treba zaboraviti da je u Sirogojnu  još 1960. godine osnovana prva ženske zadruga koja je više nego terapeutski značila za žene zlatiborskog kraja. Preko 2.000 žena je bilo u njoj, izvozile su preko 50.000 hiljada džempera širom sveta, a sve svetske poznatije ličnosti želele su da imaju džemper iz Sirogojna”, rekla je Vesna Todorovski Rustićiz kompanije „Krafting Ko

Prema podacima iz Privredne komore Srbije iz 2021. godine, Zlatibor ima 50.000 umatičenih ovaca, što znači da se godišnje može dobiti nekoliko stotina tona  kvalitene vune za obradu, objavio je portal E-kapija.

B. K.