Tanasković: Subvencije u poljoprivredi svake godine 10 odsto veće

Foto: Pixabay

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je da je u okviru programa za razvoj do 2027, koji je predstavio predsednik Aleksandar Vučić, predviđeno da se subvencije za poljoprivrednike svake godine uvećavaju za 10 odsto.

„Ukoliko bi bilo velikih turbulencija, daćemo i više. U svakom slučaju pratimo sve, poljoprivrednci sada imaju sigurnost, transparentnost i znaju tačno na šta mogu da računaju“, rekla je Tanaskovićeva za Tanjug.

Kazala je da su poljoprivrednici zadovoljni predloženom raspodelom agrarnog budžeta i subvencija za 2024. godinu, koji su im ona i premijerka Srbije Ana Brnabić predstavile 26. decembra.

„Opredeljenje države prema poljoprivredi je bilo jasno još 2023. godine. Premijerka i ja smo u decembru prezentovali budžet i predlog mera za 2024. godinu, oni se u sušitini sa svim slažu, zadovoljni su, samo se plaše da li će to tako da bude, ali za to nema razloga“, rekla je Tanaskovićeva.

Prilikom pravljenja programa subvencija, naglasila je, ministarstvo je sistemski ušlo u analizu troškova za proizvodnju svake biljne kulture i odgoj svake vrste životinje.

„Svaka subvencija koja je povećana u 2023. godini, ostala je u i u ovoj godina kao takva. Ono gde nismo povećavali direktna davanja u 2023. Povećaćemo sada. Neka za 60 odsto, neka dva, tri puta, i ako uzmete u obzir da je 2022. subvencija za ratarsku proizvodnju po hektaru bila 9.000 dinara, pa smo povećali na 18.000 dinara po hektaru, a u 2024. dodali i to da onaj ko koristi sertifikovano seme imaće subvencije i 35.000 dinara po hektaru“, rekla je Tanaskovićeva.

B. K.