Tanasković: Uskoro potpisivanje 47 sporazuma o izvozu poljoprivrednih proizvoda

Foto: Pixabay

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković na najvećoj regionalnoj Agrobiznis konferenciji na Kopaoniku, učestvujući na panelu o regionalnoj povezanosti, istakla je da je Srbija je neto izvoznik poljoprivrednih proizvoda, uglavnom sirovina, a sada treba da se pređe na izvoz gotovih proizvoda i da na taj način veći deo prihoda zadržimo u zemlji.

 „Inicijativa „Open Balkan“ je pokazala koliko to znači svima nama. Samo tri države članice su prema nekim procenama uštedele 30 miliona sati time što su sporazumi o slobodnom kretanju uspostavljeni. Prema procenama Svetske banke ušteda je preko tri milijarde evra, od čega polovina ide Srbiji“, rekla je Tanasković dodajući da je incijativu Otvorenog Balkana podržala i EU.

Ministarka je naglasila da Srbija sada vidi šansu u novim tržištima poput Kine, Afrike i Arpskih Emirata.

„Srbija ima izuzetan poljoprivredni potencijal u smislu izvoza. U 2022. smo izvezli poljoprivrednih proizvoda za 4,7 milijarde, a ove godine ćemo i taj rekord oboriti. Za sada radimo na 47 novih sporazuma koje bi uskoro trebalo da potpišemo“, istakla je Tanasković, prenele su „Večernje novosti“

B. K.