Tanasković: Vinogradarstvo u Srbiji nikad razvijenije nego što je sada

Vinogradarstvo u Srbiji nikada nije bilo razvijenije nego što je sada, jer je pod vinovom lozom imamo 26.000 hektara zemljišta i 5.099 vinarija, rekla je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković prilikom posete manifestaciji „Župska berba“ u Aleksandrovcu koja traje do 17. Septembra.

Ona je navela i da je Srbija, otkada je predsednik Aleksandar Vučić pokrenuo priču o vinu, dobila i sajamsku manifestaciju „Wine vision by Open Balkan“, koja se u Beogradu u novembru održava drugi put i pozvala aleksandrovačke vinare da dođu na ovaj sajam.

„Taj događaj biće više od obične sajamske manifestacije. Po svim komentarima koje sam čula od dobrih poznavalaca prilika u ovom sektoru, mi smo veoma brzo napredovali i to što smo uspeli da uradimo u gajenju grožđa i proizvodnji vina, neke zemlje ne uspeju da naprave ni za 20 godina“, rekla je ministarka.

Osim rekorda u vinogradarstvu beleže se i rekordi u izdvajanju države za poljoprivredu pa je ove godine poljoprivredni budžet, uz rebalans, dostigao cifru od 114,5 milijardi dinara.

„Nikada nije bilo više novca za subvencije poljoprivrednicima. Najviše mera se finansira iz budzeta, tu su i IPARD mere, a onda i pomoć u saradnji sa Svetskom bankom gde država daje bespovratni deo od 50 odsto ukupne investcije, 40 odsto je kreditna linija, a poljoprivredni proizvođač u trenutku investiranja učestvuje sa 10 odsto“, rekla je Tanasković.

B. K.