U SRBIJI POSLUJE PREKO 1.00O VETERINARSKIH FIRMI, STOKE SVA MANJE

O značaju veterinarske medicine i načinima na koje ona utiče i na ljude dovoljno govori to što u vanrednim situacijama doktori veterine mogu da budu uključeni i u direktno pomaganje  stanovništvu, takozvanu humanu medicine.

Značaj i uloga doktora verinarstva posebno raste u pandemijama, kao što je to bio slučaj sa Covidom-19, a glavni cilj je sprečavanje širenja zaraznih bolesti među životinjama, pa samim tim i ljudima.

U okviru veterinarske delatnosti, prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, u Srbiji trenutno posluje ukupno 1.012 firmi, a veterinari su 2021. godine poslovali lošije nego pre pandemije. Ukupna dobit je tokom 2019. godine bila 392,3 miliona, situacija se donekle popravila u 2020. godini, kada su veterinari ostvarili dobit od 438,9 , da bi 2021. godine doživela pad na 341,6 miliona dinara.

Direktor firme „Mijatović-Kotraža“ Ivan Mijatović tvrdi da situacije kao što je pandemija ne utiču negativno na samu veterinarsku delatnost, pa ni rat u Ukrajini, već njen uspeh narušava starosna populacija ljudi.

„U Srbiji je situacija u veterini generalno loša. Smanjuje se broj životinja, svake godine 10 do 15 odsto, ljudi prestaju da se bave stočarstvom, nemaju interes i rade neke druge  poslove. Pogotovo mlađi, ali isto tako i stariji.  U našoj firmi najviše se bavimo govedima i ovcama kao krupnijim i sitnijim preživarima, ali njihov broj je iz godine u godinu sve manji“, istakao je Mijatović za portal Biznis.rs.

B. K.