Udruženje „Žita Srbije“: Žetva na pragu, silosi (ne)spremni za rod

Za oko mesec dana  na žitnim poljima širom Srbije  trebalo bi da počne žetva pšenice. U ovom trenutku, usled vremenskih (ne)prilika, nemoguće je prognizirati koliki će biti ovogodišnji rod. Pretpostavlja se da bi mogao da bude rekordan, ne zbog pretpostvaljenih visokih prinosa, već zbog toga što je jesenas pšenicom posejano oko 720.000 hektara.

Stručnjake brine da li će nov rod pšenice moći da bude adekvatno uskladišten, s obzirom da su u silosima velike zalihe ove žitarice od lane. Koliki su tačni kapaciteti za skladištenje žitarica i uljarica u Srbiji u ovom trenutku nije poznato.

„Kada govorimo o kapacitetima silosa koje imamo na nivou zemlje, krajnje je vreme da se nešto preduzme i  najzad izvrši popis svih silosa koji skladište žitarice i uljarice. Mi, kao neprofitno udruženje, nemamo te mogućnosti, ni sredstva da tako veliki projekat uradimo sami. Činjenica da su podaci kojima raspolažemo stari više od deset godina i da obuhvataju kapacitete od oko četiri miliona tona“, rekla je za RTS Sunčica Savović, direktor Udruženja „Žita Srbije“.

Savovićeva je istakla da smo u godinama, kada smo imali rekordan rod kukuruza, recimo 2020. i 2021. godine, i dobar rod ozimih kultura, znali da uskladištimo i 13 miliona tona žitarica i uljarica pa ne vidi bojazan da rod nove pšenice neća biti uskladišten.

„Pitanje je samo na koji način i koliko adekvatno ili neadekvatno će žitarice biti čuvane i kakve će sve probleme to izazvati“, kazala je Savovićeva.

B. K.