Uoči berbe hmelja u Bačkom Petrovcu: Otkupna cena od pet do 25 evra po kilogramu

Pored  kulena jedan od prepoznatljivih proizvoda iz Bačkog Petrovca  svakako je hmelj. To je biljka koja je nekada bila utkana u svakodnevni život vojvođanskih Slovaka, pre svega bačkih.

Od osnivanja Bačkog Petrovca njegova proizvodnja je bila jedna od glavnih industrija na tom području. Najviše se proizvodio između dva svetska rata, kao i posle drugog, a osamdesetih godina  proizvodnja je ojačana razvojem mehanizacije. Gajio se na više stotina hektara, a danas je  proizvodnja potpunodesetkovana. 

„Hmelj  smo ove godine posadili na svega oko 10 hektara.Sve je propalo kada je počela privatizacija domaćih velikih pivara.  Kupili su ih stranci,  a oni su hmelj  uzimali iz matičnih država, a ne od naših proizvođača“, kaže Karol Maljah iz firme DOO „Petrovec“ koja se još uvek bavi gajenjem i ove kulture. 

Ova firma gaji sedam sorti hmelja – tri domaće, autohtone i četiri američke. Domaće nose naziv „bačka“, „aroma“ i „robusta“, a američke su „činuk“, „kasket“, „centenijel“ i „CTZ“ te su najzastupljenije kada je u pitanju proizvodnja domaćeg „kraft“ piva. 

„Duša piva“ kako Slovaci zovu hmelj  počinje da se bere oko 1. septembra, u zavisnosti od sorte.

„Otkupna cena ove godine izuzetno varira na tržištu i kreće se od pet do čak 25 evra po kilogramu, a najviše zavisi od ponude i potražnje, kao i od procenta  α-kiseline u svom sastavu što pivare  najviše cene“, rekao je Maljah za portal Agroklub.

       B.K.