UŽICE: Za direktne subvencije poljoprivrednicima i ruralni razvoj 50 miliona dinara

Foto: Pixabay

Poljoprivredni proizvođači sa područja grada Užica i ove godine će moći da računaju na podršku u razvoju i unapređenju proizvodnje. Sredstva namenjena za direktne subvencije i ruralnoi razvoj iznose 50 miliona dinara, dok je 3,6 miliona dinara opredeljeno za novoosnovani Fond za razvoj poljoprivrede.

Prema rečima člana Gradskog veća za privredu i poljoprivredu Slobodana Kuzmanovića iz godine u godinu budžet za agrar se uvećava i mere prilagođavaju potrebama poljoprivrednika.

„Budžet za poljoprivredu  je 2014. godine iznosio 17,4, a lane 37 miliona dinara.  U proteklih devet godina 3.400 poljoprivrednih proizvođača iskoristilo subvencije grada Užica u ukupnom iznosu od 211,5 miliona dinara. Samo prošle godine oko 800 poljoprivrednika iskoristilo je neku od subvencija, a najveće intresovanje vladalo je za nabavku nove mehanizacije, ulaganje u stočarstvo, pre svega govedarstvo, ali i ovčarstvo“, naveo je Kuzmanović.

Podsetio je da je prošle godine osnovan i Fond za razvoj poljoprivrede.

„Fond je osnovan u saradnji sa fondacijom „Ana i Vlade Divac“ i RRA Zlatibor sa ciljem da se kroz veoma povoljan program pruži podrška pre svega mladim poljoprivrednim proizvođačima i ženama, nosiocima poljoprivrednog gazdinstva. Kod ovog Fonda oni mogu konkurisati za nabavku opreme za preradu voća i povrća, investicije u seoska turistička gazdinstva, mreža za zasenu i protivgradnih mreža, investicije za kopanje bunara za navodnjavanje i sistema za navodnjavanje, plastenika i sertifikovanog sadnog materijala“, istakao je Kuzmanović.

Prema njegovim rečima grad će i u ovoj godini podržati poljoprivrednike kroz projekte koji se realizuju sa Fondacijom Divac, ali i kroz direktne subvencije. Na podršku će kao i prethodnih godina moći da računaju i pčelari, a u zavisnosti od interesovanja i oni koji se bave organskom proizvodnjom, preno je portal E-kapija.

B. K.