Vek postojanja lovstva u Vojvodini, osniva se Muzej lovstva

Lovački savez Vojvodine(LSV) ove godine obeležava sto godina od osnivanja što potvrđuje činjenicu da je tradicija lovastva u Vojvodini veoma duga. Saveza danas okuplja stotinak lovačkih udruženja i oko 19.000 lovaca.

U sklopu LSV formirano je je Privredno preduzeće „Vojvođanski lovac“. Ono se bavi planiranjem i gazdovanjem lovištima, edukacijom lovaca i lovnim turizmom kao i plasmanom trofeja, od čega korisnici lovišta imaju korist jer se novac vraća njima.

Milenko Zeremski, direktora „Vojvođanskog lovca“ naglašava da lov nije samo odstrel, što je samo poslednja karika u lancu. Lovstvo je nauka koja vodi računa o uzgoju i zaštiti divljači, zaštiti biodiverziteta, staništa, kompletne prirode.

„Mnogi ne znaju koliko se lovci brinu o divljači. Zimi obezbeđuju prehranu, a leti vodu, što je ove godine bilo i te kako potrebno. Brinu se i o zdravlju divljači, a pošto je u prirodi sve povezano, mora se voditi računa i o populaciji i brojnosti. Zbog toga se prave godišnji planovi, na šta saglasnost daje Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu“, kaže Zeremski.

Proslavljajući jubilej, Lovački savez Vojvodine inicirao je otvaranje Muzeja lovstva u Novom Sadu što je planirano za decembar. Osnivanje Muzeja lovstva podržao je Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo sa 9.500.000 dinara. Prikupljanje eksponata je u toku, a priliku da svoje trofeje poklone muzeju imaće danas svi koji to žele. Muzej će biti i edukativni centar za mlade lovce. Uz stalnu postavku, u njemu će se priređivati i specijalizovane izložbe, preneo je portal Dobro jutro rs.

B. K.