Velike razilike u ceni hrane od grada do grada

Foto: Pixabay

Nanoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju  da su cene  hrane šarolike od grada do grada.  Tako kilogram junećeg mesa u Zrenjaninu košta u proseku 499, a čak 803 dinara u Kragujevcu. Svinjsko meso najjeftinije je tokom avgusta bilo u Vranju gde je za kilogram trebalo izdvojiti 350, a najskuplje u Subotici, gotovo 600 dinara

Cena kilograma teletine kretala se od 715 u Pančevu do 1.250 dinara u Sremskoj Mitrovici. Kilogram piletine u većini gradova koštao je između 200 i 300 u prodavnicama, a na  pijacama  od 250 do 360 dinara.

Domaći sir bio je skuplji za nijansu u prodavnicama nego na tezgama, a kilogram je koštao od 240 do 560 dinara. Najskuplji je bio u Zrenjaninu i Novom Pazaru, najjeftiniji u Kraljevu. Kilogram krastavca u Zaječaru koštao je 50 , u Kragujevcu čak 140 dinara.   Cena paradajza varirala je od 90 u Leskovcu do 150 dinara u Beogradu i Valjevu.

Od 60 do 80 dinara za kilogram je u drugoj polovini avgusta bila najčešća cena krompira u Beogradu, a po prodavnicama  se kretala od 55 do 60 dinara. Osetne su razlike u cenama po pijacama, tako je na beogradskim  koštao 80, a u Subotici  40 dinara kilogram.

Za kilogram pasulja u većini gradova trebalo je izdvojiti od 300 do 450 , a na pijacama raspon u ceni kretao se od 250 do 450 dinara, koliko je bio u Novom Pazaru. Crni luk je koštao od 40 do 60 dinara, s tim što je nešto skuplji krajem avgusta bio na pijacama u Kraljevu i Valjevu gde se kupovao za 80 i Beogradu za 100 dinara.

Cena jabuka je u prodavnicama bila nekih 100 dinara, dok su se na tezgama prodavale od 50, koliko su vredele u Smederevu, do čak 130 dinara na pijacama u Sremskoj Mitrovici.

Cena mleka kretala se od 80 do 105 dinara po litru, dok je kilogram paprika vredeo od 100 do čak 200 dinara, koliko su koštale u Valjevu.

B. K.

Komentari