Vlada Srbije: Poljoprivrednicima ponuđeno jeftinije gorivo, prekid blokada puteva i nastavak razgovora za vikend

Foto: TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIĆ/

Na sastanku premijerke Ane Brnabić i poljoprivrednika koji su prethodnih nekoliko dana blokirali puteve na teritoriji Vojvodine izneti su predlozi rešenja a jedan od njih je i jeftinije gorivo za poljoprivrednike, saopštila je Vlada Srbije.

Brnabić je na početku razgovora istakla da je do sastanka moglo da dođe i mnogo ranije, s obzirom na to da poljoprivrednici imaju direktnu telefonsku komunikaciju sa njom, za razliku od mnogih prethodnih predsednika vlada, te da je tako došlo i do sastanka.

Premijerka i poljoprivrednici su prošli kroz sva otvorena pitanja i izneli zajedničke, konstruktivne predloge za njihovo rešavanje. Postignut je dogovor o tome da tokom vikenda bude održan novi sastanak, na kome će poljoprivrednici predsednici Vlade predočiti odgovore na predložena rešenja.

Okosnice iznetih predloga su: jeftinije gorivo za poljoprivrednike na svakoj pumpi, na pumpama NIS-a, uz poljoprivrednu karticu, gorivo će biti umanjeno za poljoprivrednike na 179 dinara po litru i taj iznos se dodatno umanjuje za 50 dinara po litru na ime povraćaja akcize, dok je na svim drugim pumpama moguće ostvariti povrat akcize od 50 dinara po litru.

Poljoprivrednici su nakon sastanka prekinuli blokade puteva kao znak dobre volje  narednih dana traktora i poljoprivredne mehanizacije na ulicama u Vojvodini neće biti, saopšteno je iz Vlade Srbije.

B. K.