ZAMAH RURALNOG TURIZMA: Subvencije države za izgradnju infrastrukture u seoskom domaćinstvima

U Srbiji je evidentirano 763 registrovana seoska turistička domaćinstava, što je prema podacima informacionog sistema e-turista za trećinu više nego 2022. godine. Ovo u razgovoru za „Novosti“ kaže državni sekretar u resornom ministarstvu, Uroš Kandić, ističući da potražnja za ruralnim destinacijama u našoj zemlji kontinuirano raste.

„Prošle godine, u registrovanim seoskim turističkim gazdinstvima bilo je155.000 noćenja, što je međugodišnji rast za čak 30 odsto. Zanimljivo je da seoski turizam počinje sve više da privlači i strane goste koji su lane ostvarili 36.000 noćenja, što je rast od čak 66 procenata u odnosu na 2022.“, navodi Kandić.

Država od ove godine prvi put uvodi subvencije za razvoj seoskog turizma. Za ovu namenu će bespovratno dodeliti 150 miliona dinara. Pravo na ovu pomoć imaju seoska turistička domaćinstva, salaši i etno-kuće evidentirani u informacionom sistemu e-turista. Sredstva su namenjena za dogradnju, rekonstrukciju i dodatno opremanje postojećih ugostiteljskih objekata za smeštaj.

Prema Kandićevim rečima, sredstva koja će država bespovratno dodeliti daće značajan impuls ekspanziji seoskog turizma širom Srbije i stimulisati sve zainteresovane da konkurišu za proširenje smeštajnih kapaciteta i dodatno opremanje objekata

Najposećenije destinacije u segmentu seoskog turizma lane su bile Mionica, Ivanjica i Stara planina,U deset najposećenijih spadaju i Boljevac, Užice, Kladovo, Negotin, Kraljevo, Bajina Bašta.

B. K.