STIPS: Telad u Kraljevu 820 dinara kilogram!

Prema izveštajima reportera STIPS (Sistem tržišnih infromacija u poljoprivredi Srbije) nedelju dana uoči praznika cena teladi SM rase iznosila je 820 dinara za kilogram na stočnoj pijaci u Kraljevu. Niže su bile cene tovnih svinja i prasadi u odnosu na prethodni period,a skuplja jagnjad u Požarevcu, a jeftinija u Šapcu.

Cena Klaničari sa Južno-banatskog regiona po nižim cenama otkupljivali su tovne svinje od 80 do 120 kilograma i prasad te od 16 do 25 kilograma. Dominantna otkupna cena prasadi iznosila je 500, a kod krava za klanje bila je 245 dinara za kilogram.

Pad prodajnih cena prasadi od 16 do 25 kilograma i obe kategorije tovnih svinja zabeležen je  na stočnoj pijaci u Kraljevu. Za prasad su kupci trebali da izdvoje 450, dok je cena tovljenika varirala od 180 do 220 dinara za kilogram u zavisnosti od kategorije i kvaliteta grla.

Niža je bila otkupna cena prasadi  od 16 do 25 kilograma i u klanicama  Zlatiborskog regiona, dominirao je iznos od 500 dinara za kilogram.

Otkupna cena tovnih svinja bila je niža i u klanicama Mačvanskog regiona, otkup se odvijao po ceni od 210 za grla od 80 do 120 i 190 dinara za kilogram za grla  preko 120 kilograma.

Dominantna cena prasadi  od 16 do 25 kilograma iznosila je 500 na stočnoj pijaci u Leskovcu, dok su se tovne svinje  od 80 do 120 kiograma najčešće mogle pazariti za 280 dinara za kilogram.

Prema izveštaju reportera iz Kraljeva dominantna cena teladi SM rase  do 160 kilograma dostigla je rekordan iznos od kada STIPS prati kretanje cena ponude i tražnje poljoprivrednih proizvoda na stočnoj pijaci u ovom gradu. Promet odvijao po ceni od 820 dinara za kilogram!

Rast otkupne cene teladi HF rase  do 160 kilograma evidentiran je u klanicama Severnobačkog regiona,  dominirao je iznos od 600 dinara za kilogram. Tovni bikovi SM rase  preko 500 kilograma bili su skupljji  na pijaci žive stoke u Užicu,  dominirao je iznos od 370 dinara za kilogram.

Za razliku od njih niže su bile cene teladi SM rase do 160 kilograma (640) i krava za klanje SM rase 260 dinara za kilogram. Obim ponude sve tri kategorije goveda bio je prosečan.

U klanicama Južnobanatskog regiona došlo je do rasta otkupne cene tovne junadi preko 480 kilograma na dominantnih 330 dinara za kilogram.

Na stočnoj pijaci u Požarevcu evidentiran je rast cene krava za klanje SM rase, prodaja se najčešće odvijala po ceni od 230 dinara za kilogram. Ponuda i prodaja ove kategorije goveda bila je prosečna.

Otkupna cena tovnih bikova SM rase preko 500 kilograma bila je viša u klanicama na području Beograda, dominirao iznos od 380 dinara za kilogram.

Klaničari Zlatiborskog regiona po nižim cenama otkupljivali su tovne bikove SM rase preko 500 kilograma,  dominirao  je iznos od 365 dinara za kilogram.

Reporteri STIPS iz Požarevca  evidentirali su rast prodajne cene jagnjadi na stočnoj pijaci, a dominirao je iznos od 450 dinara za kilogram u klanicama na području ovog grada kao i ostalih mesta Braničevskog regiona.

Otkupna cena jagnjadi bila je niža u klanicama Mačvanskog regiona, dominirao je iznos od 550 dinara za kilogram uz prosečnu ponudu i otkup.

Jagnjad su bila jeftiinija na pijaci žive stoke u Užicu, prodaja se najčešće odvijala po ceni od 500 dinara za kilogram, a obim prodatih grla bio je prosečan. U klanicama Zlatiborskog regiona, takođe je zabeležen pad otkupne cene jagnjadi na dominantnih 500 dinara za kilogram.

Na stočnoj pijaci u Nišu i u klanicama na području ovog grada i okolnih mesta nije bilo promene otkupne cene jagnjadi. Na pijaci je dominirao iznos od 500, dok se otkup jagnjadi u klanicama  obavljao najčešće po ceni od 400 dinara za kilogram.

B. K.