ZSS: Za pet godina u Valjevu osnovano deset zadruga

Od ukupnog broja zadruga u Kolubarskom okrugu, čak 63 odsto njih ostvaruje sopstvene poslovne prihode. Po oceni Nikole Mihailovića, predsednika Zadružnog saveza Srbije, to je dobar prosek koji je za desetak procenata bolji iznad republičkog.

U  ovom okrugu trenutno su aktivne  64 zadruge, od kojih je polovina na teritoriji grada Valjeva, 34. Mihailović navodi da među poljoprivrednicima  vlada sve veći interes za udruživanjem.

„U poslednjih pet godina u Valjevu je formirano deset novih zadruga od kojih je osam poljoprivrednih , a više od 80 procenata ostvaruju sopstvene  prihode“, rekao je predsednik ZSS prilikom posete Poljoprivrednoj savetodavnoj i stučnoj službi „Valjevo“.

On je kao uspešan primer naveo povratre iz ubske opštine koji su, kako bi bili konkurentni na tržištu, shvatili da kao mali proizvođači ne mogu da opstanu i da treba da se udruže. Pre tri godine osnovali su Zemljoradničku zadrugu „Orač“ u selu Sovljak. Kao osnivači vodi se šest porodica iz Sovljaka, Brezovica i Trlića, koji svakog meseca proizvedu i na tržište plasiraju 30 do 40 tona raznog povrća.

B. K.