ZSV: Sve više zadruga u Vojvodini dograđuju ili grade sopstvena skladišta

Jelena Nestorov-Bizonj, Foto: ZSV

Predsednica Zadružnog saveza Vojvodine mr Jelena Nestorov Bizonj ocenjujući na početku kalandarske godine stanje zadrugarstva u pokrajini istakla je pozitivan trend osnivanja novih, specijalizovanih zadruga.

„Posebno je to izraženo u intenzivnim vrstama proizvodnje, najviše u voćarstvu, ali i stočarstvu, pčelarstvu i drugim delatnostima. Kod zadruga sa dugom tradicijom prisutne su promene u strukturi proizvodnje. Pored klasičnog ratarstva uvodi se povrtarstvo i voćarstvo, mahom na manjim površinama, ali se očekuje da će u bliskoj budućnosti taj trend biti još više izražen, a da će površine pod intenzivnim proizvodnjama rasti, najpre kod zadruga, a onda i njihovih zadrugara“, rekla je predsednica ZSV.

Kod zadruga opredeljnih za klasičnu ratarsku proizvodnju  takođe se može uočiti sve veći interes za izgradnju novih ili dogradnju postojećih skladišnih kapaciteta.

„To je sasvim razumljivo s obzirom na da im skladišta omogućavaju da svojim proizvodima raspolažu, odnosno trguju sa njima u skladu sa uslovima na cenovno veoma osetljivom tržištu poljoprivrednih proizvoda“, rekla je Nestorov Bizonj.
            B. K.