ZSV: Zahtevi Ministarstvu poljoprivrede za većim davanjima po hektaru, oslobađanja od poreza na usluge, manje kamate na kredite…

Upravni odbor Zadružnog saveza Vojvodine,  pred početka prolećne setve, konstatovano je da se zemljoradničke zadruge i poljoprivrednici nalaze u nepovoljnom položaju, koji je kulminirao sa velikim padom cena pšenice i  velikim troškovima setve.

U skladu sa navedenim  uslovima na tržištu   zahteva se hitna intervencija države na tržištu kroz obezbeđivanje dugoročne mere subvencionisanja kamata na kredite kod poslovnih banaka, sa ciljem smanjenja kamatnih stopa za poljoprivredne kredite na nivo od 1-2 odsto  i uz otkup po najvišim cenama adekvatne količine zaliha stare pšenice i drugih poljoprivrednih kultura od  Republičke direkcije za robne rezerve.

Upravni odbor ZSV takođe zahteva  povećanje osnovnih podsticaja za ratarsku proizvodnju po hektaru, u skladu sa rastom troškova proizvodnje i inflatornim kretanjima. Isto tako i ukidanje ograničenja od 20 hektara  za ostvarivanje podsticaja u poljoprivredi za ratarsku proizvodnju kod zemljoradničkih zadruga i njihovih zadrugara. Predlaže se i subvencionisanje za ukupne registrovane površine zemljišta na kojem se zasniva proizvodnja kod zemljoradničkih zadruga i zadrugara.

Takođe se zahteva i oslobađanje od plaćanja poreza na usluge ( mašinske obrade zemljišta i druge usluga) koje se obavljaju između zadruge i zadrugara, imajući u vidu da se one realizuju u okviru zajedničke proizvodnje zadruga i zadrugara.

Navedene zahteve Upravni odbor Zadružnog saveza Vojvodine dostavio je Ministarstvu poljoprivrede i drugim nadležnim državnim organima, sa molbom za hitno usvajanje.

B. K.