Cene na berzama u periodu od 25. do 29. juna 2018.

Najvažnije iz protekle nedelje: trgovina pšenicom novog roda, dešavanja na svetskim berzama

PROMET ROBA NA PRODUKTNOJ BERZI

Prvo registrovano trgovanje i prva zvanična cena pšenice roda 2018. je zabeležena početkom protekle nedelje. Iako loši vremenski uslovi ometaju žetvene radove, nova žetva je doprinela i rastu berzanskog prometa. Ukupno je preko novosadske Produktne berze prometovano 3.275 tona robe, što je rast na nedeljnom nivou od 227,50%. Finansijska vrednost prometovane robe iznosi 59.793.250,00 dinara ili za 151,77% više u odnosu na prošlonedeljni upoređujući podatak.

Dešavanja na svetskom tržištu domaćim proizvođačima ne idu u korist. Najbitnije činjenice su da trgovinski „rat“ Amerike i Kine negativno utiče na finansijsko tržište, vrlo dobro stanje prolećnih useva i brza žetva ozime pšenice u SAD obaraju cene na svetskim berzama, a cena nafte beleži značajan rast usled pretnji SAD-a da će kazniti države koje uvoze naftu iz Irana.

Sve do žetve vremenski uslovi su bili gotovo idealni za rast i razvoj pšenice. Međutim, u vreme žetve izuzetno dug period gotovo svakodnevnih padavina negativno utiče na kvalitet hlebnog zrna. Pšenice će biti dovoljno, ali će nedostatak visoko kvalitetne pšenice sigurno biti prisutan u narednih godinu dana. Pšenica roda 2018. je prometovana po ceni od 16,50 dinara bez PDV-a (18,15 din/kg sa PDV-om) u količini od 2.000 tona.

Potražnja za kukuruzom je ove nedelje bila nešto slabija. Kukuruzom se trgovalo po ceni od 17,00 dinara (18,70 din/kg sa PDV-om). U poređenju sa prethodnom nedeljom cena je viša za 0,32%.

Stočnim ječmom sa hl masom 62kg je prometovano po 15,70 dinara (17,27 sa PDV-om).

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:


PRODEX

Berzanski index PRODEX je na dan 28.06.2018. godine bio na nivou od 205,06 indeksnih poena, što predstavlja pad za 2,10%-nih poena u odnosu na prethodnu nedelju.


SVETSKO TRŽIŠTE

Cene poljoprivrednih proizvoda u protekloj nedelji na vodećim robnim berzama:

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila 3,19%, a kukuruz je pojeftinio 3,37%.

Dobar tempo žetve pšenice zbog povoljnog vremena uticao je na cenu pšenice.

Dobro stanje useva kukuruza uticalo je na cenu ove robe.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je pojeftinila 2,18%, a sojina sačma je pojeftinila 0,12%.

Nastavak trgovinskih tenzija između SAD i Kine, uz očekivanje rasta površina pod sojom u izveštaju Ministarstva poljoprivrede SAD, uticali su na kretanje cene soje.

U Budimpešti u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, kukuruz je pojeftinio 0,58%.

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila 1,28%, a kukuruz je pojeftinio 0,30%.