IPARD konačno u Srbiji

Foto: AgroFin

Poljoprivrednici iz Srbije konačno dobili priliku da koriste fondove Evropske unije

Posle meseci čekanja, a za mnoge poljoprivrednike i isto toliko meseci pripremanja, zemljoradnici u Srbiji su dobili priliku da pristupe fondovima Evropske unije. Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je javni poziv za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava – kupovinu nove mehanizacije i opreme.

Konkurs je, kako preciziraju u Ministarstvu, raspisan danas i rok za podnošenje zahteva za odobravanje prava na podsticaje traje od 25. decembra 2017. do 26. februara 2018. godine. Poljoprivrednici koji su se za ovo pripremali, dakle, već do kraja dana mogu da podnesu dokumentaciju na konkurs.

Javni poziv za kupovinu novih traktora, dodaju u Ministarstvu, biće raspisan 4. januara 2018. godine, a rok za podnošenje zahteva biće od tog dana do 26. februara 2018.

– Visina podsticaja iznosi od 60 odsto do 80 odsto ukupnog iznosa – preciziraju u Ministarstvu. – Iznos podsticaja, naravno, zavisi od toga da li je podnosilac mladi poljoprivrednik, da li se poljoprivredno gazdinstvo nalazi u planinskom području i da li se investicija odnosi na upravljanje otpadom i otpadnim vodama.

Obuhvaćeni su sektori proizvodnje mleka, mesa, voća i povrća, a tu su i ostali usevi, odnosno, određene vrste žitarica i industrijskog bilja.

– Iznosi podsticaja koje korisnik može da ostvari u sektorima gajenja voća, povrća i sektoru ostalih useva mogu biti od 5.000 do 700.000 evra – jasni su u Ministarstvu. – Za sektore proizvodnje mleka i mesa podsticaji su od 5.000 do 1.000.000 evra.

Prihvatljive investicije i troškovi odnose se, pojašnjavaju u Ministarstvu, na kupovinu nove mehanizacije, opreme i traktora i opšte troškove, pod kojima se podrazumevaju troškovi za pripremu projekata i tehničke dokumentacije.

– Informacije u vezi raspisanog Javnog poziva mogu se dobiti i putem telefona, pozivanjem Info-centra Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – ističu u Ministarstvu. – Poljoprivrednicima su na raspolaganju brojevi telefona 011/2607960; 2607961, kao i broj telefona kontakt centra Uprave za agrarna plaćanja 011/3020100; 3020101, svakog radnog dana od 7:30 do 15:30 časova.


Kompletan tekst konkursa i prateću dokumentaciju možete preuzeti u prilogu:

 Javni poziv za podnošenje zahteva za odobravanje projekta za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava u nabavku nove opreme, mašina i mehanizacije

 Prilog 1 – Lista prihvatljivih investicija i troškova za prvi Javni poziv za Meru 1

 Prilog 2 – Obrazac Zahtev za odobravanje projekta za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava

 Prilog 3 – Obrazac Zahteva za odobravanje isplate IPARD podsticaja za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava

 Jednostavan poslovni plan za Meru 1 – Obrazac 1a

 Složeni poslovni plan za Meru 1 – Obrazac 1a