Nerealizovano pet konkursnih linija za vojvođanske poljoprivrednike

Foto: Pixabay

Konkurs Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu namenjen mladim poljoprivrednicima, završen još u februaru, nije prošao kao prioritet budžetske potrošnje

Izabrana je nova Pokrajinska vlada u kojoj je za resor poljoprivrede zadužen Čedomir Božić, donedavni predsednik opštine Žabalj. Odlazeća administracija Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu u protekle četiri godine pokrenula je i realizovala veliki broj konkursa namenjeih poljoprivrednicima, ali je na kraju mandata bila prinuđena da neke od njih, iako su raspisani, zbog nedostatka finansijskih sredstava obustavi. Odluku o stopiranju konkursa kao i obaveštenje o nepristupanju razmatranja već podnetih prijava, podnosiocima prijava prosledili su bukvalno poslednjeg dana isteka mandata.

Radi se o pet konkursnih linija: sufinasiranje aktivnosti lokalnih samouprava za postupak komasacije, pomoć za održavanje tradicionalnih manifestacija (Kobasicijada, Dužijanca, Dani vina…), podrška mladima u ruralnim područjima, dodela podsticajnih sredstava za poboljšanje stočarske proizvodnje i stvaranje dodatne vrednosti u sektoru prerade mleka. Isto tako, odustalo se i od dodela sredstava budžetskom fondu za podizanje novih šuma, unapređenje rasadničke i proizvodnje šumskog semena.

Odluku da se odustane od finansiranja i pomoći za navedne konkursne linije Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu doneo je usled smanjenja prihoda u pokrajinskom budžetu izazvanog pandemijom virusa Kovid 19, a na osnovu utvrđivanja prioriteta budžetske potrošnje. Za neke linije, poput obustave pomoći za organizovanje manifestacija i postupak komasacije zemljišta u opštinama, možda i ima opravdanja, ali za konkurs namenjen mladim poljoprivrednicima koji je bio završen još krajem februara, predviđena sredstva u budžetu, 270 miliona dinara, morala su biti pronađena. Ako ni zbog čega drugog, ono zbog poruka koje od zvaničnika gotovo svakodnevno slušamo, da su „mladi budućnost poljoprivrede“. Oni to svakako jesu, ali pomoć nadležnih organa ne sme, kao u ovom slučaju, biti deklarativna već istinska i podsticajna.
Nadamo se da će nova Pokrajinska vlada i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu u svom mandatu pokazati više sluha za mlade poljoprivrednike i, sa još više izdvojenih sredstava, pomoći generacijsku obnovu sela i njegov opstanak.