Objavljena konačna rang lista, podsticaji za 3000 mladih poljoprivrednika

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede proširilo je listu mladih poljoprivrednika koji će ove godine dobiti subvencije. Umesto 2500 poljoprivrednika mlađih od 40 godina sada pravo na subvenciju ima 3000 kandidata.

Dodatna sredstva obezbeđena su, kako se kaže u saopštenju Ministarstva, zahvaljujući razumevanju Ministarstva finasija i Vlade Srbije o nephodnosti ulagati u “start up“ i mlade na selu.

Мladi poljoprivrednici dobijaju do 1 500 000 dinara avansno, a potrebno je da opravdaju sredstva u roku od 90 dana od momenta uplate. Njihovo učešće je 25%. Kada je reč o izdvojenom novcu po proizvođaču, za predviđenih makisimalnih milion i po dinara može se kupiti oprema poput sejalica, tanjirača, drljača, freza i druga poljoprivredna mehanizacija, a može se ulagati i u sadni materijal za podizanje zasada voća ili kupiti stado ovaca, koza, kao i visokokvalitetna grla krava za mleko ili junad za to. Prednost na konkursu su imali i mladi iz sredina sa lošijim ekonomskim položajem.

Dodatnih 500 mladih poljoprivrednika novac mogu da očekuju na svojim računima za dva meseca dok svi ostali u narednim danima mogu očekivati uplatu na njihov račun.

Kako je ranije najavio ministar Branislav Nedimović sredstva za ovaj vid podsticaja predviđena su i za 2021. godinu, ali će se prethodno razmotriti sve sugestije Udruženja Mladih poljoprivrednika Srbije kako bi raspodela novca bila što efikasnija i pravednija.

Do sada je Ministarstvo poljoprivrede imalo konkurse dve godine za redom na kojima su dodeljena sredstva za oko 2000 mladih poljoprivrednika dok je u trećoj godini odobreno duplo više nego prethodne dve godine ukupno. Na konkursu se, podsetimo, javilo rekordnih 5500 mladih poljoprivrednika.

Konačnu rang listu pogledajte – http://www.minpolj.gov.rs/wp-content/uploads/datoteke/konkursi_2020/konacna-rang-lista-mladi-2019.pdf

Komentari