Da farme postanu i – elektrane

Foto: Pixabay

U planu da se novcem iz IPARD fondova podrže vlasnici farmi koji žele da grade postrojenja za preradu biogasa i proizvodnju električne energije

Farme u Srbiji bi, vrlo lako, mogle da postanu i elektrane, a uz mleko, junad ili svinje, farmeri će, kako stvari stoje, dodatnu zaradu imati i od prodaje električne energije.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, najavio je danas u Čurugu, na najvećoj organskoj farmi muznih krava u Evropi, kojom gazduje kompanija „Global Seed“, kako će ovo ministarstvo kroz IPARD fondove podržati farmere koji odluče da uđu u posao izgradnje postrojenja za proizvodnju električne energije od biomase.

Na ovoj farmi je, naime, priveden kraju posao izgradnje postrojenja za preradu biogasa, u koje je uloženo 4,3 miliona evra. Sama farma, inače, ima oko 1.000 grla muznih krava. Na njoj se proizvodi 18.000 litara mleka dnevno, odnosno, sedam miliona litara mleka godišnje, a na 1.700 hektara oranica, od kojih je 800 pod sistemom navodnjavanja, primenjuje se takođe organski način gajenja, a po hektaru dobijaju više od šest tona pšenice, tri tone suncokreta…

– Ovo je jako dobar primer, ali, smatram da bi i deset, pa i 15 puta manje farme od ove mogle da investiraju u ovakva postrojenja – istakao je Nedimović. – Mi, u ministarstvu, kroz IPARD programe, planiramo da podržimo ovakve investicije. Ova farma, koja može da posluži za primer, praktično je zaokružila investicioni ciklus, time što preradom biomase dobija električnu energiju, a kao dodatni proizvod imaju i odlično organsko đubrivo. Samim tim, došli su do solidne dodatne vrednosti. Poljoprivreda Srbije bi, takođe, trebalo što više da se okreće organskoj proizvodnji, jer se na taj način može postići daleko viša cena za proizvode.

Saša Vitošević, direktor „Global Sida“, naveo je kako je investicija u preradu biomase, u stvari investicija u funkciji zaštite životne sredine i biodiverziteta.

– Počeli smo posao sa preradom biomase još 2012. godine, podigli smo prvi generator, a sada je u funkciji i drugi, tako da proizvodimo ukupno 1,2 megavata električne energije – precizirao je Vitošević. – U ceo ovaj kompleks, sa farmom, fabrikom stočne hrane i postrojenjima za preradu biomase, ukupno je uloženo 22 miliona evra.


SUBVENCIJE

Stočari, kako je najavio Nedimović, mogu da se nadaju brzoj isplati subvencija.

– Dobili smo gotovo 16.000 zahteva za subvenconisanje više nego lani – zadovoljan je Nedimović. – Svi stočari, koji su podneli ispravne zahteve, od petka mogu da očekuju isplate.


ORGANSKA PROIZVODNJA

Pokrajinska vlada je, kako je posle obilaska farme istakao Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, preko ovog sekretarijata, ove godine izdvojila gotovo tri puta više novca za podršku kontroli i sertifikaciji organske proizvodnje. Novost je, kako je istakao Radojević, i podrška nabavci mehanizacije koja je specifična i neophodna za organsku proizvodnju.