Eho „Berry business foruma“: Nove sorte jagodastog i bobičastog voća za još veći izvoz

Prema zvaničnim podacima Ministarstva poljoprivrede izvoz jagodičastog i bobičastog voća iz Srbije lane je bio 318 miliona evra. Taj trend će se, kako se čulo na konferenciji “Berry business foruma” održanoj na Beogradskom sajmu, po svemu sudeći nastaviti i narednih godina

Ana Bošnjak, predstavnik kompanije “AgroBel System” rekla je na panel forumu da smatra kako zbog većih prinosa treba menjati sorte bobičastog i jagodičastog voća i razvijati proizvode koji mogu da pređu put do evropskih zemalja, pa i dalje.

„Poseban izazov su skandinavske zemlje, Ujedinjeno Kraljevstvo, Ujedinjeni Arapski Emirati, Malezija i Hongkong. Pokušaćemo da pojačamo te količine. Jako je važno sezonu voća produžiti i za domaće tržište. To možemo dobrim sortama, zaštitom, agro-tehničkim merama“, smatra Bošnjakova.

Radovan Milisavljević, iz kompanije “Srbovoće” koja je najveći izvoznik borovnica u Veliku Britaniju rekao je da ima dosta izazova u izvoza ovog voća. Prema njegovim rečima, Poljska je u poslednjih nekoliko godina duplirala proizvodnju svoje borovnice i našim proizvođačima postala veliki konkurent u periodu sezone od 1. jula pa na dalje.

„Naša šansa može da bude od 15. juna kada kreće naša borovnica pa negde do 5. jula dok evropski proizvođači ne dođu do svog punog kapaciteta“, kaže Milisavljević.

On smatra da je najveći izazov cena borovnice koja je baš u periodu od sredine juna do početka jula preko pet evra po kilogramu. „To nije tako u julu i u avgustu. U tom slučaju treba da unaperdimo našu proizvodnju kako bi bili konkurentni sa proizvođačima. Plaćanje prilikom izvoza u Veliku Britaniju i Holandiju je 30 odsto, a ostatak 30 dana nakon prijema robe“, rekao je Milosavljević, a prenela Nova ekonomija.

B. K.