Ilin: Bespredmetno navodnjavanje povrća bez kvalitetne vode

Poslednjih dana u celoj zemlji zabeležene su prave tropske temperature. To je izazvalo veliku zabrinutost poljoprivrednih prozvođača, posebno u Vojvodini, bez razlike da li se odnose na ratarsku, voćarsku, povratrtarsku proizvodnju…

Kako se ove vremenske (ne)prilike konkretno odražavaju na povrće, pitali smo prof. dr Žarka Ilina sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta.

– Najveći broj povrtarskih vrsta u ovakvim vremenskim uslovima zahteva obilno navodnjavanje. Tehnički minimum vlažnosti zemljišta za većinu povrća jeste 70 posto od poljskog vodnog kapaciteta, a za papriku, paradajz, krastavce, dinje, lubenice čak 80 posto.To praktično znači da profesionalni proizvođači, moraju da obezbede, pogotovo u večernjim i noćnim časovima, zalivne norme na nivou od minimum 20, pa čak do 40 mm, zavisno od biljne vrste, kaže Ilin.

Koliku ulogu u povratrskoj proizvodnji ima kvalitet vode i tehnika koja se koristi za navodnjavanje?

– Bespredmetno je navodnjavanje ako nije obezbeđena kvalitetna voda sa adekvatnog izvora. Postoje različite tehnike navodnjavanja “kap po kap”, mikrorasprskivačima, veštačkom kišom… Sve one na svoj način imaju efekte, a na proizvođačma je da se opredele za neku od njih, u skladu sa svojim mogućnostima.

B. K.

Komentari