Javni poziv za ostvarivanje prava prvenstva zakupa zemljišta u državnoj svojini

Foto: Pixabay

Pravo na podnošenje zahteva imaju sva zainteresovana pravna lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava

Komisija za davanje saglasnosti na investicioni plan uz predlog mera za realizaciju zakupa u postupku ostvarivanja prava prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta, obrazovana Rešenjem ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, objavila je Javni poziv o uslovima za ostvarivanje prava prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji Republike Srbije i dokumentaciji koja se dostavlja uz Zahtev za ostvarivanje prava prvenstva zakupa.

Pozivaju se zainteresovana pravna lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu da dostave investicioni plan koji se odnosi na investiciono ulaganje u sektor poljoprivrede, odnosno u sektor poljoprivrednoprerađivačke industrije radi započinjanja obavljanja nove poslovne delatnosti, proširenja postojeće delatnosti, diversifikacije postojećeg proizvodnog programa u nove proizvode, koji nisu bili sadržani u postojećem proizvodnom programu ili bitne promene u celokupnom proizvodnom procesu postojeće delatnosti u skladu sa zakonom kojim se uređuju ulaganja.

Ulaganja u sektor poljoprivredno-prerađivačke industrije jesu sva ulaganja koja se odnose na preradu poljoprivrednih proizvoda čiji je rezultat proizvod koji je i sam poljoprivredni  proizvod ili novi proizvod, kao i ulaganja u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora koja kao sirovinu koriste glavne i sporedne proizvode poreklom iz poljoprivrede i prerađivačke industrije.

Ulaganja u sektor poljoprivrede u smislu ove uredbe jesu ulaganja u oblasti unapređenja genetskog potencijala u stočarstvu koje podrazumeva ulaganja u nabavku kvalitetnog priplodnog materijala (živa stoka, seme, embrioni) čistih rasa domaćih životinja, namenjenog za dalju reprodukciju, sa odgajivačkim vrednostima većim od proseka kontrolisane populacije u Republici Srbiji.

Pravo na podnošenje zahteva imaju sva zainteresovana pravna lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu.

Opšta merila za ocenu investicionog plana za ulaganja u sektor poljoprivrednoprerađivačke industrije su da se radi o ulaganju u nova osnovna sredstva (objekte i opremu), a koja se ne odnose na isključivu ratarsku proizvodnju, u iznosu od najmanje tri hiljade evra po hektaru, od čega minimum ulaganja u prerađivačke kapacitete iznosi 500 evra po hektaru, odnosno najmanje 500.000 evra ukupne investicije, u periodu do tri godine od dana početka ulaganja u skladu sa dinamikom predviđenom ugovorom, s tim što se u prvoj godini mora realizovati najmanje 30% investicije, osim u jedinicama lokalnih samouprava koje imaju manje od 1.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, u kojima ukupni iznos investicije može biti manji od 500.000 evra.

Opšta merila za ocenu investicionog plana za ulaganja u sektor poljoprivrede su da se radi o ulaganju u nova osnovna sredstva (objekte i opremu), a koja se ne odnose na isključivu ratarsku proizvodnju, u iznosu od najmanje tri hiljade evra po hektaru, odnosno najmanje 500.000 evra ukupne investicije, u periodu do tri godine od dana početka ulaganja u skladu sa dinamikom predviđenom ugovorom, s tim što se u prvoj godini mora realizovati najmanje 30% investicije, osim u jedinicama lokalnih samouprava koje imaju manje od 1.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, u kojima ukupni iznos investicije može biti manji od 500.000 evra.

Ulazak u posed može biti sukcesivan, a najkasnije u roku od pet agroekonomskih godina od dana donošenja odluke o pravu prvenstva zakupa. Agroekonomska godina počinje 1. novembra tekuće godine i završava se 31. oktobra naredne godine.

Posebna merila za ocenu investicionog plana su i vrsta i iznos investicije ukupno, odnosno po hektaru, pri čemu je minimalan iznos prihvatljivih investicionih ulaganja po hektaru za investicije za koje je predviđen zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u površini koja se odnosi na celokupnu površinu:

  • do 200 hektara 3.000 evra,
  • više od 200 do 400 hektara 4.000 evra,
  • više od 400 do 600 hektara 5.000 evra,
  • više od 600 do 800 hektara 6.000 evra,
  • više od 800 do 1.500 hektara 7.000 evra,
  • više od 1.500 hektara 8.000 evra.

Potrebna dokumentacija koja se predaje Komisiji za davanje saglasnosti na investicioni plan uz predlog mera za realizaciju zakupa u postupku ostvarivanja prava prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta: Zahtev za ostvarivanje prava prvenstva zakupa, Investicioni plan, Izjave odgovornog lica.

Rok za dostavljanje zahteva i potrebne dokumentacije iz ovog javnog poziva je 13. septembar 2018. godine.

Zahtev sa potrebnom dokumentacijom se podnosi neposredno na pisarnici Uprave za zajedničke poslove republičkih organa Republike Srbije, Nemanjina 22-26, 11000 Beograd, za Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ili putem pošte, u zatvorenoj koverti sa naznakom na prednjoj strani: „Pravo prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini” / za Komisiju za davanje saglasnosti na investicioni plan uz predlog mera za realizaciju zakupa u postupku ostvarivanja prava prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta/. Na poleđini koverte navodi se naziv i adresa podnosioca zahteva.

Kontakt osoba za sve informacije u vezi sa ovim javnim pozivom je Marko Majstorović, kontakt telefon: 011/328-24-35, email: marko.majstorovic@minpolj.gov.rs.


Kompletan tekst Javnog poziva i prateću dokumentaciju možete da preuzmete u prilogu:

 Obaveštenje o jedinicama lokalne samouprave koje su dobile saglasnost Ministarstva na Godišnji program

 Javni poziv

 Zahtev za ostvarivanje prava prvenstva zakupa

 Sadržaj investicionog plana

 Tabela – spisak parcela