Kongres voćara i vinogradara Srbije od 28. februara do 4. marta u Vrdniku

Departman za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arahitekturu novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, u saradnji sa Naučnim voćarskim društvom Srbije, organizuje od 28. februara do 4. marta u Vrdniku 16. Kongres voćara i vinogradara Srbije sa međunarodnim učešćem. Ovaj kongres tradicionalno se održava svake četvrte godine, a ovog puta, nakon 14 godina, novosadskom fakultetu ponovo je ukazana čast da, uz domaće, ugosti i stručnjake iz Mađarske, Hrvatske, Makedonije, BiH i Turske.

Očekuje sa da u izuzetno bogatom kongresnom programu događaja učestvuje oko 300 predstavnika raznih naučnih, stručnih i pedagoških institucija iz oblasti voćarstva i vinogradarstva. Rad kongresa podeljen je u šest secija i isto toliko oblasti: genetika i oplemenjivanje voćaka i vinove loze; fiziologija i ekologija voćaka i vinove loze, agrotehnika voćaka i vinove loze; tehnologija proizvodnje sadnog materijala; zaštita voćaka i vinove loze i berba, čuvanje i tehnologija prerade voća i povrća.

Oraganizator očekuju da kongres pruži naučni i stručni doprinos savremenoj proizvodnji voća i vinove loze što će, nakon skupa, biti prezentovano u posebnoj publikaciji. Prijavljeno je ukupno 108 radova od kojih će 66 biti prezentovano preko postera, a 42 usmeno uz sva neophodna stručna objašnjenja.

B. K.