Nedimović: Ditalizacija u poljoprivredi neminovna, prijava za subvencije elktronski

Vlada Srbije usvojila je izmene Zakona o poljoprivredi, koje predviđaju uvođenje novog elektronskog sistema u poljoprivredi i brzu isplatu Ipard podsticaja. Hoće li se 350 hiljada poljoprivrednih gazdinstava snaći u novom digitalnom sistemu poljoprivrede?

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je na RTS-u, da će svim poljoprivrenim proizvođačima biti omogućeno da imaju pristup subvencijama.

„Ovo je 21. vek, prelazimo da radimo bez papira, imamo godinu dana za implementaciju, krenućemo preko nekih projekata Svetske banke, imaćemo pilot projekat za elektornske prijave, a od 1. januara 2023. da krenemo u punu implementaciju svega, gde god je moguće i isplaćuje po grlu, hektaru“, rekao je ministar poljoprivrede.

Poljoprivrednici će i za subvencije konukrisati elektronski?

„Da. Imaćemo prelazni period od godinu dana. Prošle godine smo za mesec dana implementirali sistem elektornske pijace i podnošenje zahteva za kovid pomoć za poljoprivrednike. Danas je digitalizacija u poljoprivredi neophodna i to se mora sprovesti ako želimo da idemo napred“, rekao je Nedimović.

B.K.