Nikolić: Sa domaćom fabrikom traktora godišnje bi se uštedelo 320 miliona evra

U proteklih pet godina zahvaljjući povoljnim kreditnim linijama koje su obezbedili Ministarstvo poljoprivrede i Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede kupljeno  je više od 21.000 traktora.To, ipak, nije dovoljno  za obnovu zastarele mehanizacije obzirom da je u Srbiji više od 90 odsto traktora starije više od 20 godina.

Redovni član Akademije inženjerskih nauka Srbije prof. dr Ratko Nikolić  sa Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada ističe da je iz tih razloga  našim poljoprivreedncima  hitno potrebna nova mehanizacija,a najbolje rešenje za to bilo bi otvaranje fabrike,organizovanje proizvodnja traktora u Srbiji za sopstvene potrebe i izvoz.

„U Srbiji bi trebalo da se proizvede godišnje oko 20.000 traktora za domaće tržište i izvoz 10.000. Za taj obim proizvodnje mogao bi da zaposli 10.000 radnika,a u domaćoj proizvodnji traktora naša zemlja bi uštedela oko 320 miliona evra godišnje“, naveo je Nikolić za „Dnevnik“.

Naglašava da u proseku godišnje uvezemo 5.000 traktora od 38 proizvođača iz 14 zemalja.

„Taj broj je nedovoljan jer potrebe su daleko veće. Dok se ne osvoji domaća proizvodnja, deo traktora  kupovaće se i preko IPARD programa,ali non se još uvek nedovoljno koristi“, ističe Nikolić.

B. K.