Ove godine očekuje se rod voća od oko million i po tona

Ukupan rod voća ove godine, zbog mrazeva i loših uslova za vreme oprašivanja, biće manji za pet do osam odsto u odnosu na prošlu godinu rekao je profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović

Prema njegovim rečima u februaru i martu izmrzlo je 60-70 odsto kajsije, ali će rod biti veći od lanjskog kada je takodje bilo štete zbog mraza. Breskve su, kako je rekao, izmrzle 30-35 odsto, a niske temperature i loše oprašivanje smanjiće 15 do 20 odsto roda trešanja, višanja, 10-15 odsto šljiva dok je šteta kod krušaka 25 do 30 odsto u odnosu na 2020 godinu. Jabuke su pretrpele minimalnu štetu, ali se očekuje veći rod za oko pet do deset odsto nego u prošloj godini, prenela je Beta.

Keserović je, istakao da je u 2020. godini proizvedeno oko 1,6 miliona tona voća, a da su procene da će rod ove godine biti od 1,5 do 1,53 miliona tona. 

„To će, posle 2013. i 2020. godine biti najveći rod u Srbiji u poslednjih 20 godina“, rekao je Keserović dodajući da je za prinos i kvalitet ploda važan izbor lokaliteta, ne samo za pojedine voćne vrste, već isto tako i  za sorte.

(Ne)efikasna odbrana od mraza

Keserović je istakao da se zbog učestalih niskih temperatura koje se ponavljaju, voćari će sve više morati da koriste antifrost sistem, pale slamu… Kao efikasan način odbrane voća od mraza  pokazali su se, rekeo je, i neki preparati koji snižavaju tačku mržnjenja u kombinaciji sa amino kiselinama i algama.

B. K.