PKS: Od izvoza voćnih rakija 7,8 miliona evra

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, proizvodnja prirodnih rakija u poslednjih pet godina beleži konstatan rast. Povećanje ove godine u odnosu na 2019. godinu iznosi 25,6 odsto. Broj registrovanih proizvođača se povećava iz godine u godinu, tako da je trenutno u Registar koji vodi Ministarstvo poljoprivrede upisano oko 820 destilerija, dva puta više nego 2015. godine od kada je donet Zakon o jakim alkoholnim pićima.

„Privrednoj komori Srbije obraća se sve više zainteresovanih za informacije o postupku registracije ove proizvodnje“, kaže Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS.

Primetan je tkođe i konstantan rast izvoza rakije od voća. Za devet meseci ove godine u odnosu na isti period lane izvoz je povećan za oko 60 procenata i iznosi 7,8 miliona evra.

„Najviše izvozimo rakije od voća u Hrvatsku, SAD, Nemačku, Crnu Goru i BiH, ali naši proizvođači osvajaju nova tržišta kao što su Island, Singapur, Kazahstan, Malta, Kipar…“, kaže Bogunović.

Kroz rad Grupacije proizvođača jakih alkoholnih pića i Sekcije proizvođača jakih alkoholnih pića Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga, PKS podržava proizvođače i pomaže im u promociji kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu.

„Izvoz jakih alkoholnih pića za devet meseci ove godine, sa područja Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga, dostigao je 473.000 evra što je povećanje u odnosu na isti period prošle godine od 20,4 odsto“, rekeo je Predrag Lučić, direktor PKS-RPK Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga.

B. K.