Pokrajina pčelarima za pet godina upetostručila podršku za investicije

U Privrednoj komori Vojvodine održan je skup o merama podrške za sufinansiranje investicija u pčelarstvu u pokrajini. Istaknut je značaj državnih podsticaja pčelarima koji poslednjih godina beleže stalnu tendenciju rasta. Predstavnici 3.000 vojvođanskih pčelara ukazali su na značaj podrške državnih institucija razvoju pčelarstva u pokrajini.

„Do samo pre pet godina imali smo pet, a sada imamo 25 miliona dinara podrške. Zadovoljni smo, ali uvek može biti bolje i verujemo da će u narednom periodu podrška razvoju i ulaganja u investicije pčelara biti još veća“, kazao je Radomir Vlačo, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine.

Pomoćnica pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Ljiljana Petrović, zadužena za ruralni razvoj, istakla je da je u ovoj godini opredeljeno 25 miliona dinara podrške razvoja pčelarske proizvodnje u Vojvodini. Putem konkursa Pokrajinskog sekretarijata sufinansira se 60 odsto ukupnih troškova investicije, maksimalno 330.000 dinara po konkursu.

„Kao i predhodnih godina pokrivene su investicije koje se odnose na nabavku novih pčelinjih društava, opreme za preradu kao i za punjenje i pakovanje meda“, rekla je Petrovićeva, podsećajući pčelare da su konkursi otvoreni do 9. aprila.

B.K.