Proizvodnja šećerne repe stagnira, potrebna pomoć države

Nakon ukidanja kvota na šećer u Evropskoj uniji 2017. godine došlo je do hiperprodukcije šećera u zemljama članicama Unije, ali se negativno odrazilo na domaću i regionalnu industriju ove važne prehrambene sirovine, rečeno je na skupu posvećenom industriji šećera u Privrednoj komori Srbije.

Predstavljajući rezultate studije „Sektorska analiza grane šećera u Srbiji“, sekretar udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS Aleksandar Bogunović istakao je da industrija šećera u srbiji beleži negativan trend. On je istakao da su preporuke da se zadrži postojeća carinska stopa na uvoz šećera, da se omogući dugoročni zakup državnog zemljišta, a kao jedna od indirektnih mera predlaže se podrška proizvođačima pri izgradnji sistema za navodnjavanje površina pod šećernom repom.

„Proizvođačima šećerne repe isto tako pomogle bi i direktno ciljane subvencije, rešavanje pitanja u oblasti primene posebnih pesticida i formiranje fonda podrške kako bi mogli da ispune uslove iz Poglavlja 27 za pristupanje Srbije EU“, objasni je Bogunović dodajući da obuka lokalnih proizvođača udruživanjem i novi model osiguranja useva, takođe mogu doprineti boljem stanju u industriji šećera.

B.K.