Tanasković: Transformacija i digitalizacije poljoprivrede se ostvaruje

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež otvorili su na Kopaoniku regionalnu agrobiznis konferenciju „Grow up – snaga zemlje“. Tanaskovićeva je istakla da je zadovoljna činjenicom da poljoprivredu Srbije može da predstavi kroz digitalni okvir, a da je poljoprivreda temelj i osnov našeg društva i našeg rasta.

„U Ministarstvu poljoprivrede smo shvatili  da moramo hitno i brzo da reagujemo sa kompletnom transformacijom i digitalizacijom poljoprivrede u Srbiji. Tim Ministarstva poljoprivrede je prihvatio izazov i na njemu neumorno radi”, rekla je je ministarka.

Istakla je da će eAgrar ukinuti korupciju, objasnivši da svako ko se prijavio na servis, morao je da poravna svoje stanje sa registrom poljoprivrednih gazdinstava (RPG).

„Pustili smo do sada šest mera. Jedna od  njih odnosi se na isplatu po hektaru, koja je najobimnija, i za nju je podneto preko 277.000 zahteva.  Paralelno se isplaćuje od otvaranje  poziva, a do danas smo isplatili preko 180.000 zahteva”, rekla je ministarka.

        Predsednik PKS Marko Čadež  kazao je da je jako važno je da se razgovara o bezbednosti snabdevanja hranom.

        “Ono što nam nedostaje jeste da spojimo privrednike, naučnike, stručnjake, institute, startapove i zajednicu inovatora, kako bismo uspeli da promenimo sistemski okvir. Tu su nam potrebni Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede, s obzirom da ne možemo sa okvirom koji je pravljen za stari sistem napraviti nešto što je novo”,  objasnio je Čadež.

        B. K.