Usvajanje prve Nacionalne strategije navodnjavanja do sredine 2022. godine

Prvu Strategiju navodnjavanja u Srbiji Ministarstvo poljoprivrede priprema u saradnji sa EBARD (Evropska banka za obnovu i razvoj) i Organizacijom za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO)

Nacionalna strategija, koncipirana je za desetogodišnji period, ali će biti dopunjena petogodišnjim akcionim planom i prioritetnim investicijama u navodnjavanje do 2030. godine. Cilj njenog usvajanja je da se obezbedi održivo, efikasno navodnjavanje, za naprednu i klimatski pametnu poljoprivredu.

„Kada bude usvojena, Strategija će stvoriti uslove za sprovođenju reformske agende u cilju poboljšanja efikasnosti u upravljanju sektorom navodnjavanja i uvođenjem komercijalnih principa“, rekao je Miljan Ždrale, direktor sektora agrobiznisa za region Jugoistočne Evrope EBRD dodajući da je banka do danas uložila više od 6,9 milijardi evra u 296 projekata u zemlji.

Sa devet procenata bruto domaćeg proizvoda i 17 odsto udela u zaposlenosti, poljoprivredna i prehrambena industrija igraju vitalnu ulogu u srpskoj privredi. Međutim,po oceni stručnjaka EBARD, sektor pati od nedovoljnog ulaganja i zastarele tehnologije, dok su sistemi vodosnabdevanja često osetljivi na uticaje klimatskih promena, kao što su suša, poplave ili izuzetno oštre zime.

Formalno usvajanje Strategije navodnjavanja i Akcionog plana očekuje se do sredine 2022. godine.

B. K.