Zagrugari ZZ „Poljokop“ u Laliću izgradili silos sopstvenim sredstvima

Poslednjih godina država je dobrim delom dala vetar u leđa revitalizaciji zapostavljenog zadrugarstva. U selima u Vojvodini niklo preko stotinu novih zadruga, a stare su dobile značajnu pomoć za investiranje i razvoj. Uprkos sveukupnom napretku još uvek je malo onih koje se mogu pohvaliti da su izgradili silos za smeštaj žitarica, a još manje da su uspeli da to ostvare svojim sredstvima. Primer za to je Zemljoradnička zadruga „Poljokop“ iz Lalića, u odžačkoj opštini, koja 2017. godine izgradila silos kapaciteta 5.000 tona sa pet ćelija.

„Da bi ušli u investiciju uzeli smo od banke kredit od 600.000 evra. Do sada smo otplatili praktično već dve trećine, a kompletan dug biće izmiren u roku kao što je ugovorom i predviđeno, do 2024, godine“, kaže direktor Stole Vlatković za „Dnevnik“, dodajući da su lane, zbog vremenskih neprilika, za oko 20 odsto imali manji prinos žitarica od očekivanog, ali da je dobra tržišna cena anulirala manjak roda.

Nakon pet godina pokazuje se koliko je izgradnja i postojanje silosa značajno ne samo za zadrugu već i više od stotinak kooperanata iz Lalića i okoline.

„Većina poljoprivrednika u selu kao i svi naši kooperanti sada su praktično rasterećeni brige kako i gde da smeste rod nakon žetve, odnosno berbe.To je sve donedavno bio gorući problem u ovom delu Bačke, Izradnjom silosa pozicija zadrugara na cenovno poprilično nestabilnom tržištu poljoprivrednih proizvoda, sada je znatno ojačana“, rekao je Vlatković uz napomenu da su u zadruzi posebno ponosni što su uspeli da privuku i međusobno poslovno povežu poljoprivrednike ne samo iz Lalića već i susednog Ruskog Krstura koji pripada opštini Kula.

B. K.