ZZ „Zadrugar“ iz Bača bespovratni novac države uspešno investirala u zasade trešnje

Poslednjih godina pojedine zadruge u Vojvodini, uz pomoć države, delimično napuštaju ratarsku proizvodnju i prelaze na intenzivnije grane poljoprivrede, konkretno voćarstvo, gde je mnogo veća zarada. Među njima je i Zemljoradnička zadruga „Zadrugar“ u Baču. Ova zadruga u 2018. godini bila je jedna od prvih korisnika bespovratnog novca države, 11,2 miliona dinara, u sprovedenoj akciji „500 zadruga u 500 sela“ koju je inicirao Milan Krkobabić, ministar u Vladi Srbije za brigu o selu.

Zadruga u Baču je pre tri godine donela poslovnu odluku da površine pod pšenicom zameni zasadima trešnje na tri hektara.

„Ova proizvodna (pre)orjentacija ima dva cilja. Prvi je da se prikaže nova tehnologija proizvodnje u voćarstvu i poveća vrednost po jedinici površine. Očekujemo da u punoj rodnosti trešnje dobijemo preko 20 hiljada evra po hektaru što je daleko veća zarada od najbolje ostvarenog prinosa bilo koje ratarske kulture, a pogotovo pšenice. Drugi cilj jeste da se na plantaži  zaposli što više ljudi iz same opštine kao i okolnih sela“, rekao je direktor ZZ „Zadrugar“ Miloš Vuković.

Ovakvi primeri trebalo bi da budu uzor svim zadrugama u Srbiji kako se na najbolji način može iskoristiti državni novac za investiranje u proizvodnju, a samim tim i u napredak agrara i sela, istakli su iz Ministarstva za brigu o selu.

B.K.