Licitiranje cenom „žutih glava“

Foto: Pixabay

Ratari smatraju da bi minimalna otkupna cena trebalo da bude 40, a otkupljivači u ovom momentu nude 25 dinara za kilogram suncokreta. – Sve više proizvođača okreće se kupcima u BiH

Žetva suncokreta je na pragu. Zahvaljujući do sada relativno povoljnim vremenskim i agroekološkim uslovima, stručnjaci očekuju da će rod „žutih glava“ prevazići uobičajeni višegodišnji prosek. Proizvođačima se po svemu sudeći smeši rod od oko 3-3,5 tone po hektaru. Uobičajeno, pred žetvu, ratare brine otkupna cena oko koje je proteklih nedelja bilo dosta nedoumica.

-Plašimo se da će svi veliki otkupljivači, dogovorno ili već ne znam na osnovu čega, ponuditi istu, minimalnu akontnu cenu, 25 dinara za kilogram. To ni izbliza ne može da podmiri uložene direktne materijalne troškove, da ne računamo amortizaciju mašina i troškove radne snage, kaže Jovan Negovan, predsednik Upravnog odbora Udruženja „Pančevački ratari“.

U ovom udruženju smatraju da bi minimalna otkupna cena suncokreta trebalo da bude 40 dinara za kilogram bez PDV-a, odnosno 300 evra po toni. Predsednik Upravnog odbora Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Jovica Jakšić kaže da mu smeta što, uoči žetve, otkupljivači svake godine licitiraju sa otkupnom cenom.

-Uvek se krene od minimalne, pa se u toku žetve preračunavaju, da bi na kraju cena bila onakva kakva njima, a ne proizvođačima, odgovara, kaže Jakšić i dodaje da se zbog takvog ponašanja domaćih otkupljivača poslednjih godina sve više ratara okreće ka kupcima u Bosni i Hercegovini koji rod plaćaju gotovo 20 odsto više od ponuđene cene naših otkupljivača.

Od svih velikih kompnija koje se bave trgovinom žitaricama, Victoria logistic, kao najveći otkupljivač suncokreta, objavila je da će proizvođačima akontativno plaćati 25 dinara kilogram plus pripadajući PDV.

-Ovo je samo akontna cena otkupa roda 2019. godine, a konačna će biti poznata u toku ili nakon žetve kada se sav rod smesti u silose, istakli su u toj kompaniji, navodeći da će od proizvođača primati suncokret sa maksimalnim procentom vlage 20 i primesama deset odsto.

Ova kompanija je, da podsetimo, početkom avgusta prošle godine otkupljivala i akontno plaćala suncokret 23,60 dinara plus PDV. Nakon samo desetak dana, u skladu sa referentnim svetskim berzama i tržišnim kretanjima u regionu, utvrđena je i konačna otkupna cena – 28,50 dinara za kilogram. Da li će tako biti i ovog puta ostaje da se vidi, a proizvođači u ovom momentu mogu samo da se nadaju boljoj ceni od trenutno ponuđene.

NEDOVOLJNO KVALITETNOG SEMENA

Pod suncokretom je ove godine zasejano nešto preko 220.000 hektara, za 20.000 manje nego lane.

-Razlog zašto suncokret nije više bio zastupljen u setvenom planu je nedostatak dovoljno kvalitetnog semena. Ova činjenica, osim proizvođača i uljara mora da zabrine i sve semenske kuće i uvoznike. Iz svega treba izvući pouku kako bi se sprečilo da se slična situacija ponovi u pripremi setve za narednu godinu, rekao je Vukosav Saković, direktor Udruženja „Žita Srbije“.

Komentari