5.500 mladih čeka na rezultate konkursa Ministarstva poljoprivrede

Foto: Pixabay

Sredstva će se isplatiti unapred – u visini od 75% od vrednosti investicije

Na konkursu, koji je Ministarstvo poljoprivrede raspisalo u oktobru prošle godine za mlade poljoprivrednike, prijavilo se 5.500 aplikanata, izjavio je Nenad Katanić, pomoćnik ministra poljoprivrede, na tematskom skupu o finansiranju poljoprivrede održanom u Privrednoj komori Vojvodine.

Na pitanje AgroFina kada se mogu očekivati rezultati konkursa koji mladi poljoprivrednici s nestrpljenjem očekuju, s obzirom da je okončan krajem prošle godine, Katanić nije mogao da precizira tačan datum. Istakao je da je interesovanje mladih poljoprivrednika za bespovratna sredstva prevazišlo sva očekivanja, o čemu najbolje svedoči broj pristiglih prijava.

-Uprava za agrarna plaćanja pažljivo obrađuje sve zahteve. Svaka prijava biće detaljno razmotrena i ko god od aplikanata bude ispunjavao uslove koji se konkursom traže, može očekivati finansijsku podršku Ministarstva poljoprivrede, rekao je Katanić i dodao da je Ministarsvo poljoprivrede davalo puno podršku opstanku mladih na selu i bavljenju agrobiznisom i da će to činiti i ubuduće.

Da podsetimo, u poslednje tri godine, mladim poljoprivrednicima u Srbiji pružala se mogućnost da konkurišu za bespovratna sredstva Ministarstva poljoprivrede kao pomoć u započinjanju poljoprivredne proizvodnje ili nekog od vidova agrobiznisa. Veliki broj njih je dobio sredstva (oko 2.000) ali je Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika izrazilo nezadovoljstvo zbog nemogućnosti da konkurišu oni koji imaju registrovano gazdinstvo pre 1. janura 2018. godine. U međuvremenu, Ministarstvo poljoprivrede uslišilo je primedbu SUMP-a i izmenilo deo pravilnika koji se odnosi na registraciju gazdinstva, čime je velikom broju mladih omogućeno da se prijave na konkurs i to je jedan od ključnih momenata zbog kojeg se broj prijava u odnosu na ranije konkurse utrostručio.

MINISTARSTVO: MLADI IMAJU PREDNOST

U većini programa za podsticaje investicijama mladi imaju prednost prilikom bodovanja i rangiranja, a u IPARD programu i za 5% viši iznos podsticaja u odnosu na ostale aplikante. Mladi do 40 godina (pored žena i gazdinstva u planinskom području) imaju najpovolјnije uslove za ostvarivanje kreditne podrške, jer je za njih fiksna kamatna stopa sa 3 procenta spuštena na jedan.

Mladi polјoprivredni proizvođači su u Ministarstvu polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prepoznati kao grupacija kojoj je neophodna dodatna podrška kako bi zasnovali i održali svoje gazdinstvo, kažu u Ministarstvu poljoprivrede za naš portal i dodaju da je u toku postupak administrativne obrade prijava pristiglih na konkurs raspisan krajem protekle godine, čija će dinamika zavisiti od samog kvaliteta i kompletnosti prijava.

Ukoliko nakon obrade, ukupni zahtevani iznos podsticaja po svim prijavama koje ispunjavaju uslove za ostvarivanje prava na podsticaje prelazi ukupna raspoloživa sredstva opredelјena za ovu namenu, Uprava za agrarna plaćanja sprovodi postupak bodovanja i rangiranja urednih prijava, objašnjavaju u Ministarstvu. Rang lista podnosilaca prijava na konkurs će se objaviti na zvaničnoj internet stranici ministarstva nadležnog za poslove polјoprivrede, odnosno na zvaničnoj internet stranici Uprave za agrarna plaćanja. Takođe, svaki podnosilac prijave će se obavestiti Rešenjem koje se upućuje na adresu prijavlјenu u Registru polјoprivrednih gazdinstava.

Sredstva će se isplatiti unapred – u visini od 75% od vrednosti investicije, na osnovu predračuna, odmah nakon odobravanja prava na podršku i uručenja rešenja. Mladi polјoprivredni proizvođači nakon ulaganja imaju obavezu da opravdaju utrošena sredstva, navode u Ministarstvu i ističu da je ovo jedina mera ruralnog razvoja u kojoj se sredstva isplaćuju unapred.