Setva 20-30 posto skuplja od lanjske

Foto: Pixabay

U Asocijaciji poljoprivrednika smatraju da skupo gorivo, bez obzira na minimalnu pomoć države, i dalje predstavlja najveći trošak za paore

Uoči prolećnih radova na poljima, iz Zadružnog saveza Vojvodine uputili su apel poljoprivrednicima koji obrađuju manje površine zemlje da, ukoliko žele da imaju dobre prinose, kvalitetan rod i solidnu zaradu, krenu da seju deklarisano seme i primenjuju punu agrotehniku.

–Evidentno je da cene osnovnih ratarskih proizvoda, kukuruza, pšenice i soje stalno padaju, a svaka setva, kao što će biti i predstojeća, skuplja je za 20-30 odsto od prethodne. Opstaju i imaju pozitivnu računicu samo oni koji koriste kvalitetno seme i proizvodnju baziraju na tehničko-tehnološkom napretku i pravilnoj obradi i zaštiti oranica kao i useva što, naravno, ima svoju cenu, kaže stručni saradnik za proizvodna pitanja u Zadružnom savezu Vojvodine Petar Radić.

U ZSV kažu da su u većini zemljoradničkih zadruga u Vojvodini na vreme pripremili mehanizaciju i sav potreban repromaterijal za setvu.

-Bez obzira na padavine koje su bile ovih dana, evidentno je da je još uvek nedovoljno vlage u zemljištu. Iako je situacija sa zemljištem znatno povoljnija nego lane, daleko je od povoljne. To se, naravno, negativno održava na ukupne troškove poljoprivrednika koji će, ukoliko u najskorije vreme ne bude većih padavina, sigurno biti znatno veći od planiranih, rekao je Radić i dodao da je trenutno na terenu najteže stanje u Zapadnobačkom okrugu gde su zadrugari, zbog manjka vlage, posebno zabrinuti.

Očekivane snežne padavine su ove godine izostale i zbog toga su stručnjaci posebno oprezni i rezervisani sa početkom setvenih radova. Takozvani “dubinski depoi” iz kojih biljke crpe vlagu, polako se iscrpljuju, a površinski slojevi zemljišta još uvek su poprilično tvrdi.

-Ratarima će to umnogome otežati setvene radove jer je, zbog jače otpornosti zemljišta, potrošnja goriva veća za čak 20 odsto, čime se automatski povećavaju i troškovi proizvodnje. Uz sve to, veći je i procenat lomova delova i kvarova na traktorima, što takođe nije beznačajno u ukupnom troškovniku setve, kaže agroekonomski analitičar Milan Prostran, uz napomenu da suvo zemljište može značajno da utiče na umanjenje prinosa svih ratarskih kultura.

U Asocijaciji poljoprivrednika, koja okuplja oko 40 udruženja iz cele Srbije, smatraju da će se nepovoljni vremenski uslovi negativno odraziti na setvu jarih kultura.

-Staro je pravilo da, kakva je setva – takva će na kraju biti i žetva. To, naravno, predstavlja dodatni trošak za proizvođače koji će bez sumnje doprineti još skupljoj proizvodnji, kaže Miroslav Kiš, predsednik Upravnog odbora Asocijacije poljoprivrednika uz napomenu da skupo gorivo, bez obzira na minimalnu pomoć države, i dalje predstavlja najveći trošak za paore.

Komentari