Korona pogurala izvoz pšenice, zalihe još velike

Foto: Pixabay

Uoči žetve iz poslovnog Udruženja “Žita Srbije” apeluju na sve proizvođače i izvoznike da, zbog zdravstveno-bezbednosnih razloga, maksimalno izbegavaju mešanje lanjskog i ovogodišnjeg roda

Do početka žetve pšenice ostalo je nešto više od mesec dana, a na osnovu sadašnjeg stanja na žitnim poljima i prelaznih zaliha, mnoge proizvođače muči neizvesnost ne samo oko kvaliteta zrna već i otkupne cene.

-Žetvu je lane obeležio fuzarijum kao posledica čestih kiša što je uticalo da umesto očekivanih pet tona po hektaru prinos bude 4,5, a ukupan rod oko 2,5 miliona tona. Fuzarijum je u silosima proizveo DON toksin što je umnogome uticalo na pad izvoza jer ponuđene cene nisu odgovarale proizvođačima. Stanje na poljima je trenutno takvo da se nešto slično sa pšenicom može očekivati i ove godine, a procena je da će prinos, posebno zbog manjka padavina u aprilu, na nivou cele zemlje biti 4,7 tona po hektaru, kaže za AgroFin Sunčica Savović, sekretar poslovnog Udruženja “Žita Srbije”.

Po podacima ovog Udruženja, koje okuplja najveće izvoznike žitarica u Srbiji, svetska pandemija korona virusa u martu je znatno podigla tražnju za pšenicom iz Srbije u regionu. U odnosu na isti lanjski peiod, u BiH je izvezeno 95 odsto više hlebnog zrna, Makedoniju 20, a u Crnu Goru čak 308 odsto. Nakon dužeg vremena, Kosovo je od Srbije u martu takođe kupilo 5.237 tona pšenice. Trend izvoznog rasta žitarica u zemlje regiona nastavljen je i u aprilu, kada je prodato 70.264 tone pšenice i bezmalo 20.000 tona brašna.

-Izvoz hlebnog žita poslednja dva-tri meseca konstantno beleži ekspanziju, ali još uvek nije dovoljan da se oslobodimo prelaznih zaliha koje nisu male. Iako je krajem aprila bilo ponuda da se baržama Dunavom izveze znatna količina pšenice, proizvođači nisu prihvatili ponuđenu cenu od 172 evra za tonu, tako da su silosi još uvek puni, navodi Savovićeva.

Uoči predstojeće žetve, ona upozorava da velike zalihe lanjskog roda ukazuju da proizvođači, ukoliko žele da budu na listi izvoznika, moraju da obrate više pažnje na kvalitet zrna.

-Iz tih razloga neophodno je da naši skladištari, konačno, krenu sa razvrstavanjem pšenice po kvalitetnim grupama kako bi imala bolju prođu na ino-tržištima, ističe Savovićeva, apelujući na sve proizvođače i izvoznike da, zbog zdravstveno-bezbednosnih razloga, maksimalno izbegavaju mešanje lanjskog i ovogodišnjeg roda.

Komentari